Czy nadal urządza się stypy?

Stypa to przyjęcie, które stanowi formę podziękowania dla uczestników uroczystości pogrzebowej za to, że wzięli udział ceremonii. Tradycja organizowania konsolacji sięga czasów pogańskich i jest zwyczajem typowym dla Słowian. Obecnie urządzenie stypy nie należy do obowiązków rodziny zmarłego, jednak w większości przypadków warto zorganizować przyjęcie, m.in. ze względu na przybyłych z daleka krewnych.

 

Jak wygląda współczesna stypa po pogrzebie?

Stypy są organizowane zarówno po pogrzebach wyznaniowych, jak i świeckich. Zazwyczaj konsolacja to skromne przyjęcie w restauracji, na którym zgromadzeni goście wspólnie jedzą ciepły obiad i deser. Niektórzy decydują się na organizację stypy w domu – wówczas rodzina zmarłego przygotowuje posiłki samodzielnie lub zamawia catering. W czasie konsolacji goście wspólnie wspominają zmarłego i udzielają sobie wzajemnego wsparcia w żałobie. Wbrew pozorom stypa nie musi przebiegać w smutnym tonie. Bardzo często jest to spotkanie bliskich osób, przepełnione zrozumieniem i dobrymi wspomnieniami o zmarłym.

 

Jak zorganizować stypę?

stypa

Stypę można przygotować samodzielnie lub zlecić to zadanie firmie pogrzebowej, która zajmuje się organizacją pochówku. Śmierć bliskiej osoby to trudna i stresująca sytuacja, dlatego rodzina zmarłego często nie ma głowy do szukania lokalu, ustalania menu i zadbania o szczegóły przyjęcia. Należy pamiętać o tym, że jeśli restauracja, w której odbędzie się konsolacja, jest znacznie oddalona od miejsca pochówku, warto zorganizować transport dla gości. Koszt urządzenia stypy zależy od liczby uczestników przyjęcia oraz ilości posiłków. Średnia cena konsolacji dla 20 osób wynosi 1000 złotych. Wiele restauracji ma przygotowaną specjalną ofertę na tę okoliczność i różne warianty menu, wśród których można znaleźć coś na każdy budżet.